Цікаві факти про страусів

, або (Struthio camelus) – безкілевий нелітаючий птах, єдиний представник родини страусових, яка є єдиною в ряду страусоподібних. Хоча раніше до цього ряду також зараховували нанду, ему, казуарів, ківі та низку вимерлих птахів.

Наукова назва страуса в перекладі з грецької означає "горобець-верблюд". Африканський страус – найбільший з сучасних птахів. Його зріст сягає 270 см, а важить він до 175 кг.

Раніше зона проживання страусів охоплювала сухі безлісні простори Африки та Близького Сходу. Однак через інтенсивне полювання їх популяція сильно скоротилася. І з 1966 року близькосхідний підвид, S. c. syriacus, вважається вимерлим.

Цікаві факти про страусів

Овальний тулуб гігантської пташки покриває чорно-біле м’яке пір’я, малюки-курчата мають коричневе оперення, яке з часом темніє.

Довга і гнучка шия дозволяє страусам побачити небезпеку здалеку, а також легко діставати і до гілок дерев, і до трави. Страуси травоїдні, але також вживають комах і навіть дрібних хребетних.

Ці птахи володіють хорошим зором. Їх око має такий же розмір, як і людське, але обрамлене дуже довгими густими віями і третьою кліпаючою повікою. Страуси живуть у сухих степах, і таке пристосування зорового органу – своєрідний захист від пилу.

Слух у птахів теж чудовий, що обумовлено двома вушними каналами в задній частині голови.

А ще, страус – єдиний сучасний птах, у якого є сечовий міхур.

У разі небезпеки вони рятуються втечею, розвиваючи при цьому швидкість до 60-70 км/год і роблячи кроки у 3,5-4 м завширшки, при необхідності круто змінюють напрямок бігу, не знижуючи швидкості. Молоді страуси вже у місячному віці можуть бігати зі швидкістю до 50 км/год.

Проте ноги цих птахів пристосовані не тільки до бігу. У бою страус високо піднімає кінцівку, і штовхає нею жертву зверху вниз, завдаючи при цьому кігтями рвані рани. Це мирні птахи, але в період розмноження, охороняючи майбутнє потомство, стають агресивними та небезпечними. Особливо злими стають самці. Відомі випадки нападів на людей.

Тривалість життя страусів – 60-70 років. Репродуктивність самок при цьому зберігається протягом 30 років, у самців – до 40 років. Статева зрілість настає у самок до третього року життя, у самців це відбувається на рік пізніше.

Страуси розмножуються у теплу пору року, в північній півкулі – з березня по жовтень. Як тільки починає збільшуватися світловий день, птиці пожвавлюються: у чоловічих особин відзначається значне почервоніння дзьоба, гомілок, оправ очей. Чим сильніше виражена червоність, тим вища здатність до запліднення. Страуси-самці у шлюбний період можуть наповнювати повітрям дзьоб, роздуваючи шию на зразок повітряної кулі, і видавати закличний монотонний і низький за тембром розкотистий звук.

У великих групах птиці спаровуються природним чином: самці привертають увагу партнерок шлюбними танцями, згинаючи при цьому шию і хитаючи головою з боку в бік. Якщо самка схвалює залицяння, вона притискає голову і шию до землі і розводить крила в сторони, демонструючи тим самим покірність.

Зрілий самець може обслуговувати декілька самок одночасно, але є небезпека низької якості яєць при занадто великій їх кількості у кладках. Тому в неволі у вольєр поміщають самця з однією-двома самками, щоб позбавити його від боротьби за володіння протилежною статтю і зберегти енергію.

Вольєри при цьому орють і заново засівають травою, позбавляючись таким чином від мікробів і можливого інфікування яєць. Самка відкладає одне яйце через кожні два-три дні. Її яйценосність у перший сезон становить від 10 до 30 яєць, а пізніше збільшується і до 70 яєць. Гарною вважається норма заплідненості на рівні 90%. Робимо висновок: створення страусиних ферм – це вигідна інвестиція.

У природі страус не може жити сам. Навіть хвора або поранена особина буде прагнути знайти собі компанію. Так що танці – це типова поведінка самотніх самців. Інша не менш типова звичка – пристрасть до клювання. Птахи клюють постійно. Якщо не вистачає корму, починають клювати все підряд, у тому числі і неїстівні предмети, що небезпечно.

Коли птахові жарко, він розводить пір’я та відкриває дзьоб для зменшення температури тіла.

Цікавим є також прояв агресії: птах тримає груди і крила високо, піднімає вертикально хвіст і сичить з відкритим дзьобом.

Страуси сплять по черзі. Сонний побратим опускається на землю з витягнутою шиєю, а інші страуси в цей час вартують його.

Страуси люблять кататися в піску та пилу. Може ця звичка виникла від нестачі води в природних місцях проживання? І коріння міфу про те, що в страху страус ховає голову в пісок, напевно, теж заховані тут. Страус дійсно боязкий і лякливий. Його перший рефлекс – тікати, але якщо втеча не вдається, він здатний захищатися і нападати.

Коментарі: