10 найдивніших фруктів та овочів

Банани, ківі, апельсини, манго, мандарини, ананаси, капуста, картопля, морква, горох – все це фрукти і овочі, які ми можемо придбати майже в будь-якому супермаркеті, але видове розмаїття нашої планети не обмежується цим списком, і в світі росте набагато більше різних фруктів, часто зовсім незвичних, про існування яких ми нічого не підозрюємо.

1. , рогата диня або (Cucumis metulifer)

Плоди ківано бувають жовтого, жовто-гарячого або червоного кольору. Всередині плоду міститься зелена, схожа на желе, м’якіть з блідо-зеленим насінням. На смак вона схожа на огірок і банан. Може вживатись як солодкою, так і солоною. Низькокалорійна, тому часто використовується в дієтичному харчуванні.

2. Римська броколі або римська цвітна капуста (Brassica oleracea)

Близький родич броколі та цвітній капусті. Якщо вам подобається капуста, то і цей овоч вам неодмінно сподобається. Окрім цього, він містить багато антиоксидантів.

3. Рука Будди, або пальцеподібний цитрон (Citrus medica)

Екзотичний різновид цитрона, що вирощується в Китаї та Японії. Його ароматний плід розділено на декілька частин, схожих на пальці, з малою кількістю м’якоті та недорозвинутим насінням (або без насіння взагалі). Як і цитрон, цей плід має кислу або кисло-солодку, злегка гіркувату м’якіть. Плоди не споживають свіжими, з них готують цукати, мармелад та варення.

4. (Durio)

"...це такий смердючий фрукт, подібний до реґбі м’яча в гіпертрофованих прищах або до їжачка пацифіста, що замазав голки гумою з розплавлених в’єтнамок. На що б він там схожий не був, дуріан – смердючий фрукт за визначенням. Смердить він гнилою цибулею багаторічної консервації в радянському овочевому магазині. І ніякий цей дуріан не Ґрей. Він собі жовто-зелений і товстий. Або просто жовтий. Або рудуватий. Але завжди смердючий. В Сингапурі за носіння дуріана в громадських місцях накладається штраф у 500 сингапурських доларів. А це вже непогана зарплатня для українця..." – Ірена Карпа "Фройд би плакав".

Але на відміну від запаху, смак цього фрукта дивовижний. Перший європейський дослідник, який в 1700-х роках вперше скуштував цей фрукт назвав його "королем фруктів". "Варто було відправитись в небезпечну подорож лише заради того, щоб скуштувати цей фрукт" – додав відважний мандрівник.

5. Монстера (Monstera deliciosa)

Монстера росте у багатьох вдома. В природі ця рослина утворює смачні плоди. Зріла серцевина плодів монстери, незважаючи на неприємний гострий запах, смачна і на смак нагадує ананас.

6. , асіміна або (Asimina)

М’якоть стиглого плоду азіміни м’яка, білувато-жовта або помаранчево-жовта, з приторно солодким смаком і приємним ананасово-суничним ароматом. Вона багата на фруктозу та сахарозу, а також мікроелементи. На смак стигла азіміна трохи нагадує банан і манго.

7. , або (Hylocereus)

Фрукт зазвичай відносять до одного з трьох видів: Hylocereus undatus (червона пітайя) має червоно-рожевий плід і білу м’якоть, Hylocereus costaricensis (костаріканська пітайя) має червоний плід і червону м’якоть, Hylocereus megalanthus (жовта пітайя) має жовтий плід і білу м’якоть.

М’якоть вживається в їжу в сирому вигляді, має солодкуватий смак і низькокалорійна. Відгуки про те, що пітайя несмачна, зустрічаються дуже рідко, хоча смак може здатися прісним. Рекомендується їсти пітайю злегка охолодженою. Крім того з пітайї можна робити сік, вино або використовувати для надання смаку іншим напоям. Квіти також їстівні, їх можна заварювати з чаєм.

8. Джаботікаба або (Myrciaria caulifloria)

На перший погляд ці плоди можна сплутати з паразитними грибами. Насправді це солодкі фрукти, що на смак нагадують сливу. М’якоть плодів джаботікаби їстівна в свіжому вигляді. З них виготовляється желе, мармелад, соки та алкогольні напої. Відвар з висушених шкірок плодів джаботікаби в Бразілії використовується як засіб від астми, діареї та дизентерії.

9. Карамбола або (Averrhoa carambola)

Поперечний переріз цього фрукта являє практично правильну зірку. Цей плід соковитий, солодкий з кислим відтінком. На смак нагадує виноград, манго, лимон – все в одному. У своєму складі містить багато щавелевої кислоти, через що не рекомендується зловживати цим фруктом людям з нирковою недостатністю. Батьківщина фрукту Шрі-Ланка.

10. Козелець (Tragopogon porrifolius)

Корінь козельця дуже популярний у Європі та на півдні США. Він гострий і на смак нагадує устриці. Зазвичай використовується в якості добавки до різних страв, починаючи з супів і закінчуючи тушкованим м’ясом.

Джерело: http://eco-live.com.ua

Коментарі: