Історія чіпсів

Хоча нам часто буває складно це уявити, але багато звичних для нас продуктів були винайдені відносно недавно, якихось 150-200 років тому. І раніше люди якось жили без майонезу, кетчупу або йогуртів. Проте сьогодні мова піде не про них, а про улюблені багатьма картопляні . Цікаво, що , які нині мають репутацію простонародної і нездорової їжі, спочатку були створені для вищого світу США. За даними Американської Асоціації закусок залишаються одним з найбільш популярних продуктів у США. Щорічні обсяги продажу чіпсів у США складають приблизно 6 млрд. доларів, американці поїдають чіпсів більше, ніж будь-де у світі – майже 3 кг/рік! За статистикою Міністерства сільського господарства США, на виготовлення чіпсів йде 11% усієї картоплі вирощеної у США (для виготовлення 1 кг чіпсів потрібно 4 кг картоплі). Втім, вже давно завоювали не тільки Америку, але й увесь світ. Вони, поряд з гамбургерами і хот-догами, стали одним із внесків США у світову кулінарію. Щоправда, всі ці вклади на думку лікарів-дієтологів вельми і вельми сумнівні.

Батьком чіпсів можна вважати залізничного магната та одного з легендарних американських мільйонерів Корнеліуса Вандербільта і кухара готелю Moon Lake House в місті Саратога-Спрінгс Джорджа Крама (за одними джерелами – індіанця, за іншими – афроамериканця). У 1853 р. Вандербільт зупинився у Moon Lake House і під час обіду наказав офіціантові віднести подану йому смажену картоплю, тому що вона була занадто товсто нарізана і погано просмажилася. Кухар Крам вирішив виправити ситуацію: він дуже тонко нарізав картоплю, обсмажив її у великій кількості олії до хрускоту і посолив. Вандербільт був у захваті та весь час перебування у готелі поїдав хрусткі картопляні скибочки. Таким чином, чіпси стали популярні серед американського бомонду і увійшли в меню фешенебельних ресторанів США.

Цікаво, що прототип чіпсів – "смажена " або , яку тепер можна знайти у будь-якій закусочній типу МакДональдса, також спершу була їжею американської еліти. Вперше вона була представлена на обіді у Білому домі президентом Томасом Джефферсоном, що довгий час пропрацював послом у Франції. "" кілька десятиліть була недоступною простим смертним – олія була занадто дорогою, а тому картоплю воліли варити і пекти, але не смажити.

У 1890 р. чіпси зробили крок із ресторанів на вулицю. Дрібного торговця з міста Клівленда Вільяма Теппендена нині називають "Фордом чіпсів". Теппенден володів закусочною, в якій смажив чіпси. Після того, як він з’ясував, що чіпсів виготовляється більше, ніж можуть з’їсти відвідувачі, він вирішив залучити нових клієнтів. Так був започаткований продаж цього продукту на вулицях Клівленда. Вперше чіпси подавалися покупцям у паперовому пакеті, прикрашеному рекламою закладу Теппендена. Фактично, це був перший крок до створення індустрії закусок.

У 1926 р. був зроблений другий важливий крок – винайшла фірмову упаковку для чіпсів. Вона запропонувала упаковувати їх у вощений папір. В результаті, чіпси стало можливим зберігати довше, перевозити на далекі відстані і продавати без участі продавця, тому що покупці могли самі брати пакетики зі стійки магазину.

У 1929 р. була винайдена перша машина для промислового виготовлення чіпсів. Її придумав механік-самоук Фріман Макбет, що продав машину одній з фірм, але відмовився від плати за свій винахід, натомість зажадавши, що йому дозволять колупатися в його машині тоді, коли він цього захоче.

У 1937 р. у США створили особливу дослідницьку організацію Національний Інститут картопляних чіпсів, яка зайнялася науковими дослідженнями у цій сфері. А в 1961 р. він уже перетворився у Міжнародний Інститут картопляних чіпсів. Одним із завдань дослідників смаженої картоплі стала боротьба з надмірно агресивними продавцями. Один з них рекомендував своїм покупцям користуватися чіпсами для миття, як мильною стружкою. Інший опублікував рецепт унікальної страви: засипати чіпси в глибоку тарілку, рясно посипати цукром і залити вершками.

У 1955 р. чіпси почали експансію на споживачів. Виробники чіпсів ввійшли в альянси з виробниками лимонадів, печива, цукерок, гамбургерів і хот-догів та стали продавати чіпси у комплекті з цими продуктами. В кінці 1950-х років чіпси були самим часто рекламованим продуктом на американських телеканалах. У 1970 р. чіпсів вперше було продано більш ніж на 1 млрд. доларів.

У 1980-і роки з’явилися наукові дослідження, що доводять, що непомірне вживання чіпсів може приводити до неприємних наслідків. Жирні чіпси дуже калорійні, що відбивається на фігурі. Жир також негативно впливає на печінку, а деякі речовини, що містяться в олії, яка використовується для смаження чіпсів, вважаються канцерогенами. Виробники чіпсів завдали удару у відповідь – вони почали випуск чіпсів зі зниженим вмістом жиру.

І наостанок, ті, хто піклується про свою фігуру можуть порівняти калорійність чіпсів з іншими стравами з картоплі (на 100 г):

  • Відварена або печена картопля (без жиру) – 83 кКал
  • Товсті, добре прожарені скибочки картоплі домашнього приготування – 260 кКал
  • Тонкі скибочки домашнього приготування – 320 кКал
  • Чіпси – від 600 до 700 кКал

Джерело: http://polezno.com

Коментарі: