Суші змінюють мікрофлору кишечника

– традиційна японська страва з рису, морепродуктів і водоростей – може змінити геном мікроорганізмів, які населяють людський . Як з’ясували вчені з паризького Університету Пьєра і Марії Кюрі, японці легко перетравлюють завдяки особливим ферментам в їхньому кишечнику.

У результаті дослідження з’ясувалося, що бактерії, які виробляють цей фермент, володіють тим же геном, що й бактерії, які мешкають на водоростях, які використовують для приготування суші.

А от в організмі жителів США, які вживають суші в їжу набагато рідше за японців, цього ферменту не виявили.

Дослідники не вважають цю обставину збігом, передає ВВС з посиланням на журнал Nature.

Група вчених під керівництвом Яна-Хендріка Хехеманнома з паризького Університету Пьєра й Марії Кюрі, займалася дослідженням червоних водоростей, відомих як . Один з їстівних видів порфіри – водорість норі, що традиційно використовується для приготування суші.

Вчені з’ясували, що бактерія Zobellia galactanivorans, яка живе на поверхні цих рослин, виробляє особливий фермент – "". Він руйнує щільні стінки клітин водоростей, забезпечуючи бактерії харчування.

Тим часом, інша група дослідників під керівництвом Мірьям Чижек вивчила сотні баз даних, аби з’ясувати, де ще можна знайти цей незвичайний фермент. У результаті він був виявлений у 13 японців.

"Цей ген був виявлений у п’яти з 13 осіб. У решти були знайдені схожі гени, що відповідають за розщеплення стінок клітин водоростей. А коли ми переглянули (генне) дослідження мікрофлори кишечника групи американців, ми зрозуміли, що ні в кого з них цей ген знайдено не було", – пояснила Мірьям Чижек.

За словами вчених, найімовірніше бактерія потрапляє в травний тракт людини разом з суші.

Справа в тому, що під час приготування страви водорості не проходить термічну обробку.

За словами дослідників, ці гени дуже корисні для людини, оскільки дозволяють отримувати живильні речовини з продукту, розщепити який без участі ферменту порфіраназ просто неможливо.

На думку вчених, ці відкриття свідчать про те, що їжа і спосіб її приготування, ймовірно, впливають на флору кишечника.

Джерело: http://life.pravda.com.ua

Коментарі: