Цікаві факти про їжу
До середини 19 століття в ресторанах подавали відразу всі замовлені страви – такий спосіб обслуговування носить назву service à la française ("французька система"). У 1830-х роках Францію відвідав російський князь Олександр Куракін і навчив рестораторів іншого способу – подавати страви поступово, в порядку їх розташування в меню. У сучасних ресторанах така система найбільш популярна і називається service à la russe.
У Євросоюзі фруктами законодавчо вважаються томати, ревень, морква, солодка картопля, огірки, гарбузи, дині, кавуни та імбир. Такий закон дозволяє легально виробляти і експортувати виготовлені з цих рослин варення та джеми, які, за правилами Євросоюзу, можуть проводитися тільки з фруктів.
Сир камамбер потрібно вжити якомога ближче до дати закінчення терміну його придатності, але ні в якому разі не після цієї дати.
Один з найскладніших для приготування сублімованих продуктів – це чай. А один з найсмачніших, за визнанням космонавтів – це сублімований сир з журавлиною і горіхами. На смак він як свіжий. Космічні продукти – найбезпечніші і самі натуральні. У них немає ні хімічних, ні синтетичних добавок: невідомо, як вони себе поведуть у космосі, де, в тому числі, присутні сонячна радіація та магнітні хвилі.
У Китаї здавна любили ласувати крокодилячим м’ясом. На берегах Янцзи ловили маленьких крокодилів і відгодовували їх, поки хвіст не досягав потрібної довжини. Таким чином, рептилія ставала домашньою твариною, виконуючи при цьому функції сторожового пса. Справа в тому, що крокодила тримали біля входу в двір у ящику (на кшталт собачої будки), де він був міцно прикутий за задню ногу досить довгим ланцюжком.
Самим вишуканому делікатесом в японській кухні є риба фугу. Однак при неправильному приготуванні вживання в їжу цієї риби може викликати смертельне отруєння. Вчені з’ясували, що отруйність риби фугу обумовлена не вродженими властивостями, а виключно її раціоном – морськими зірками й черепашником, від яких вона й отримує отруту. Якщо ж годувати її нетоксичною їжею, смертельної отрути в ній зовсім не виявиться. Однак це відкриття не викликало радість кухарів і власників японських ресторанів. Адже порція фугу коштує дуже дорого і приваблює туристів саме можливістю випробувати гострі відчуття, а відсутність небезпеки може значно знизити ціну страви.
У Японії вважається, що сусі, які зробили спеціально для тебе теплі руки кухаря, і їсти смачніше руками. Крім того, це повага і похвала кухареві, особливо якщо сусі були приготовлені у вас на очах господарем закладу. Цей звичай називається skinship, "контакт через шкіру".
У XIX столітті в Росії вперше з’явилася упаковка для ласощів – бонбоньєрки (від французького слова bonbonniere – "цукеркова коробка") у вигляді різних за формою і розміром коробочок. Це пов’язано з тим, що традиційне домашнє приготування "конфект" (так у нас колись казали) стало витіснятися їх промисловим виробництвом і всюди виникали кондитерські чи бісквітні лавки, що отримали широке поширення відразу після закінчення війни 1812 року.
У 1912 році в Москві широко відзначалося сторіччя вигнання Наполеона з Москви. До цього ювілею з’явився цілий ряд напоїв і страв, оформлених по-святковому. З’явилося й нове тістечко – листкове з кремом, виготовлене у вигляді трикутника, в якому передбачалося бачити знаменитий трикутний капелюх Наполеона. "Треуголка" стала обов’язковою частиною образу імператора після віршів Лермонтова: "На нем треугольная шляпа, и серый походный сюртук". Тістечко швидко отримало назву "Наполеон" і загальне визнання. Ця назва збереглася до наших днів, хоча за формою тістечко стало прямокутним.
Всупереч сформованому стереотипу, солодке не таке вже й шкідливе на початку трапези. Як вважають деякі дієтологи, торт або тістечко може зіграти роль своєрідного антиаперитива, що заспокоює "вовчий" апетит. Все залежить від того, наскільки ви голодні і як давно їли. Якщо ви пропустили черговий прийом їжі, почніть їду з декількох шматочків шоколаду, пари цукерок, шматочка торта, кількох ложок варення або морозива. Це прискорить насичення крові глюкозою, зменшить відчуття голоду і вбереже від переїдання.
Джерело: http://news.city.zt.ua
Коментарі: